НИШЕСТЕ от Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив
Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив - Доверете се на опита!

НИШЕСТЕ - ПРОМИШЛЕНИ ХИМИКАЛИ

НИШЕСТЕ
Код на продукта: НИШЕСТЕ
Наличност: В наличност

(Скорбяла, Amylum) – смес от полизахариди, съдържащи се във вид на зрънца в хлоропластите на зелените растения. В растенията нишестето се получава като продукт на фотосинтезата. Някои растения натрупват значителни количества нишесте: пшеницата 60-70%, картофите 17-24%, ръжта 50-60%, царевицата 65-70%, оризът 70-80% и т.н.

Нишестето представлява бял прах, който с разтвор на йод дава характерно синьовиолетово оцветяване, изчезващо на горещо и появяващо се отново при охлаждане. Нишестето е неразтворимо в студена вода, етилов алкохол и етилов етер. В гореща вода образува клайстер. Водната суспензия на нишестето има [α]D=180-210 °C.

При киселинна хидролиза нишестето дава декстрини, които след това се разпадат до глюкоза. Нишестето е химично нееднородно вещество – състои се от амилоза и амилопектин. Количеството на амилопектина в нишестето от различен произход варира от 40 до 80%. За разделянето на амилозата от амилопектина се прибягва например до различната им разтворимост във вода: амилозата се утаява от горещ разтвор на нишесте чрез прибавяне на наситен във вода бутилов или амилов алкохол.

Промишлено нишестето се получава от картофи и царевица.

Нишестето се използва твърде широко в хранителната промишленост за производство на глюкоза, за получаване на лепила и други. То е изходна суровина при ферментационното производство на етилов алкохол, млечна и лимонена киселина и други.