ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА от Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив
Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив - Доверете се на опита!

ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА - ПРОМИШЛЕНИ ХИМИКАЛИ

ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА
Код на продукта: ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА ( хранит., китайска )
Наличност: В наличност

Лимонената киселина (хранителна добавка E330) е слаба органична киселина с емпиричната химична формула C6H8O7. Съдържа се в цитрусовите плодове. Тя е естествен консервант и се използва също така за придаване на кисел вкус на храни и напитки. В биохимията е важен посредник в цикъла на Кребс (наричан още „цикъл на лимонената киселина“) и участва в метаболизма на почти всички живи същества. Използва се и като екологичен почистващ препарат и действа като силен антиоксидант. Намира приложение в медицината, текстилната промишленост и фотографията.

Миялна машина:
Как да я почистим и освежим:

Ползвайте 1 л разтвор от 30% (300 г на 1 л вода) като излеете директно на дъното на празната миялна машина и я включете да си направи пълна програма, но празна. Това ще почисти миялната от скрити наслагвания и от миризми за дълго време.
Профилактика против котлен камък: 1 л разтвор от 15% (150 г на 1 л вода) излейте директно на дъното на празната миялна и я включете на стандартна програма. За мека вода, например в гр. София, може да се прави веднъж на 3 -4 месеца. В райони с твърда вода – веднъж в месеца.
Една хитринка: ако имате иноксови тенджери и тигани и не са вече така блестящи, като когато сте ги купили, по време на този цикъл на профилактика ги сложете в миялната, ще се удивите от резултата.
Течност за блясък за изплакване на съдове: Напълнете отделението за препарат за блясък с 15% разтвор и регулирайте индикатора за твърдостта на водата на максимума. При много твърда вода разтворът може да е и 20%.
Съвет: Не приготвяйте повече от 200 мл разтвор наведнъж, няма да Ви е необходим.
 
Пералня:
Годишно почистване и освежаване:

1 л разтвор от 30 (300 г на 1 л вода) изливате директно на дъното на барабана на празната пералня и я включете на програма на 90°C. Това ще почисти барабана от скрити наслагвания за дълго време, прането ще излиза свежо.
Профилактика против котлен камък: 1 л разтвор от 15% (150 г на 1 л вода) изливате директно на дъното на барабана на празната пералня и я включвате на програма на 60°C. Същият разтвор може да се използва при рутинна профилактика на кафе машината у дома, ако имате такава.
 
Баня и тоалетна
За чист и блестящ фаянс: В празен флакон от спрей разтворете 75 г лимонена киселина в 250 мл хладка вода. Добавете 1 лъжичка препарат за съдове и смесете добре. Тази смес почиства прекрасно фаянса в банята.
Съвет: приготвяйте ограничено количество от тази смес и използвайте на момента, защото е нетрайна, разпадат се компонентите на препарата за съдове.
Лимонената киселина е слаба органична киселина, която се среща в много плодове и зеленчуци. Тя се използва като добавка и консервант в много храни. Цитрусовите плодове, особено лимоните, имат изключително високи нива на лимонена киселина.
Лимонената киселина била открита през 8-ми век от ислямския алхимик Джабир ибн Хайян. През 1784 година лимонената киселина била изолирана за първи път от Карл Вилхелм Шееле, шведски химик, който я извлякъл от лимонов сок. По-късно било открито, че плесените Penicillium и Aspergillus niger, които се хранят в среда съдържаща захароза или глюкоза, могат да бъдат ефективни източници на лимонена киселина.

Ползи от лимонената киселина
Лимонената киселина има много приложения. Тя може да бъде използвана като добавка и консервант в храната и може да се използва за съхраняване на витамин С. Тя се използва при консервирането, замразяването и изсушаването на храните. Добавя се в сладоледа като емулсифициращ агент, за да предпази мазнините от разпадане. Освен това се използва в производството на вино, както и в домашното производство на бира, за модифициране на пивоварната вода и приготвянето на бира. Лимонената киселина по естествен начин предотвратява развалянето на храната от бактерии и се използва за избягване обезцветяването на храната.
Друго приложение на лимонената киселина включва използването й в производството на сапуни и почистващи препарати, използва се в хранителните оцветители, боите, козметиката и фармацевтиката като буфер, като активно вещество в производството на антивирусни носни кърпи. Лимонената киселина се използва в производствената и строителна промишленост, както и за стоп-баня като част от процеса на проявяване на фотографските ленти.