Калциев нитрат от Химснаб-Химически продукти ООД
Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив - Доверете се на опита!

Калциев нитрат

Калциев нитрат
Код на продукта: Калциев нитрат
Наличност: В наличност

Калциев нитрат 

Калциев нитрат е безцветно кристално вещество, сол на азотната киселина. Има обширно  приложение в селското стопанство, строителството, промишлеността. 

Приложения на калциев нитрат
Гранулиран, калциевият нитрат е добавка, която се влага в бетона и строителните разтвори. Той подобрява свойствата им и играе ролята на ускорител. Калциевият нитрат повишава водоустойчивостта на бетона. Той по-дълго остава в удобна за изливането му форма. Благодарение на това съединение бетонът е по-устойчив на студ и по-здрав. С негова помощ се намалява рискът от деформации и напукване и се удължава животът на вложената армировка.
Влага се в реактиви, стъклопластика, в производството на взривове, в хладилната техника. Друго ключово приложение е като универсален алкален тор. 

Торене с калций
Калциев нитрат е комплексен тор, който съдържа азот и калций в достъпна форма. Произвежда се на кристален прах и гранули. Преди употреба трябва да се разреди. 
В селското стопанство калциев нитрат е физиологичен алкален тор, пригоден за всички почви и особено за киселите. Той се използва като азотен тор. 
Калцият е основен микроелемент, който влияе върху растежа и образуването на плода при доматите и др. зеленчуци. Недостигът на калций забавя поникването. 
Калциев нитрат се внася под всякакви култури, най-подходящ е за пролетно подхранване. 
Подхранването на доматите с калциева селитра удължава плодоносенето, повишава реколтата с 10-15% и подобрява качеството на продукцията. 

Пръскане с калциев нитрат за домати, пипер и пр.
Разтворът на калциев нитрат се ползва за листно подхранване (чрез пръскане) и за прецизно наторяване (с помощта на тръби, прекарани под почвата). По този начин се противодейства на калциевия недостиг. Това е най-добрият тор за тази цел. Работи, без да повишава киселинността на почвата.
Стопаните внасят в почвата азот, калий и фосфор, но нерядко забравят за калция. А той е нужен на растенията, макар и в неголямо количество. Липсата му се отразява чрез намаляване на реколтата. 
Внасянето на калциев нитрат е особено ценно за доматите. Постъпването на калций съвместно с азот оказва ред положителни ефекти върху тях. Основните са ускоряване на растежа, образуване на мощна коренова система, подобряване на качествата на плода, съкращаване на срока на узряване на доматите, по-дълго плодоносене. По време на вегетация калциевият нитрат дава устойчивост към застудяване и засушаване, спрямо резки промени на температурата и защитава от инфекции.
Кога и как да се внесе калциев нитрат? Той е подходящ за началните етапи от развитието на доматите. Подхранването се прекратява през плодоносенето, иначе растението ще развие листна маса в ущърб на образуването на плодове. Нормата за внасяне на минерални торове зависи от структурата и плодородието на почвата. 

Формула на калциевия нитрат
Са(NО3)2

Химични свойства
При 500°C започва разлагането с отделяне на О2 и образуването отначало на Ca(NO2)2, а след това на СаОи NO2. При нормални условия калциевият нитрат е негорим, пожаро- и взривобезопасен. Устойчив е на температура от −60°C до +155°C. 
Веществото представлява сол на азотната киселина. То има свойства, характерни за солите на киселини. 

Физични свойства
Бял прах без цвят, вкус и мирис. Отлично се разтваря във вода. Заради мощната си хигроскопичност, той се държи далече от влага.

Доставка
Изгодна цена на калциев нитрат според количеството. Изпрати запитване!