КАЛИЕВА ОСНОВА - (химически чиста) КОН от Химснаб Наири ООД, Пловдив
Химснаб Наири ООД, Пловдив - Доверете се на опита!

КАЛИЕВА ОСНОВА - (химически чиста) КОН - ПРОМИШЛЕНИ ХИМИКАЛИ

КАЛИЕВА ОСНОВА - (химически чиста) КОН
Код на продукта: КАЛИЕВА ОСНОВА - КОН
Наличност: В наличност

Калиевата основа е съединение получено при взаимодействието на метала калий с вода.

Получаване и употреба
Получава се при електролиза на разтвор на калиев хлорид. Обикновено се получава като 50% разтвор и се използва за приготвяне на течни перилни препарати. 
Използва се при производство на течни сапуни, мерсеризация на памук, производство на мастила и бои, в аналитичната химия, органичния синтез и т.н. 

Характеристика

Калиевият хидроксид представлява хигроскопични безцветни кристали, може да бъде под формата на бели люспи, пелети, течна маса, пръчки. Разтворимостта на добавката в етанол, вода и метанол е добра. Веществото има способността да разлага органични материали. Трябва да се внимава при използването защото  концентриран разтвор на калиев хидроксид предизвиква силни изгаряния на лигавиците и кожата.

Употреба

Добавката Е 525 се използва в хранително-вкусовата промишленост при приготвянето на различни какаови продукти, както в замразени картофи и детски храни. С помощта на калиевия хидроксид по-лесно се почистват и обелват кореноплодни, плодове и зеленчуци.

Извън хранително-вкусовата промишленост калиевата основа намира приложение при получаването на метан и за поглъщането на киселинни газове. В козметиката се употребява в производството на сапуни, шампоани, кремове за бръснене и избелващи средства.

В земеделието калиевият хлорид е може би един от най употребяваните продукти като при растежа на културите увеличава добива и подобрява качеството им. Също така предпазва растенията от студ и суша. Дървесната пепел съдържа голямо количество калий и при наторяване на почвата и увеличава ph. Когато растенията почват да цъфтят е най-доброто време те да бъдат наторени с калий.