ГЛИЦЕРИН ( фармакопеен ) от Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив
Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив - Доверете се на опита!

ГЛИЦЕРИН ( фармакопеен ) - ПРОМИШЛЕНИ ХИМИКАЛИ

ГЛИЦЕРИН ( фармакопеен )
Код на продукта: ГЛИЦЕРИН ( фармакопеен )
Наличност: В наличност

Глицерин фармакопеен

Всяка жена познава глицерина. Подобната на сироп течност омекотява кожата и лекува кашлица. С нея рефрешваме старото кожено яке и премахваме петна от дрехите. С глицерин чистим идеално обувките си и ги защитаваме от прах.

Но какво е глицеринът?
Глицерин е органично съединение, най-простият триатомен спирт. Впечатляваща е способността му да абсорбира вода – до 40% от собственото си тегло. Смята се за един от най-ефикасните естествени хидратанти. 

Има бактерицидна активност. Тези му качества го правят идеален за фармацевтичната, козметичната и хранителната индустрии. За тях се произвежда специален продукт – фармакопеен глицерин.

Какво е фармакопеен глицерин?
Фармакопеен означава за прилагане във фармацевтичната промишленост. По-широко погледнато, този глицерин е годен за консумация, тоест приема се вътрешно или се абсорбира през кожата. С такъв глицерин се правят и ветеринарни лекарства (напр. за пчелите).

Приложение, за какво се използва?
В медицината очистеният във висока степен глицерин се ползва в много лекарства. Той е разтворител и съставка за стабилизиране на структурата, за сгъстяване, за защита от ферментация. Срещаме го като компонент в мехлеми, кремове, пасти. Предпазва от изсъхване.

Друго качество на глицерина са неговите антисептични свойства. Той има място в изготвянето на висококонцентрирани обеззаразяващи разтвори. 

Фармакопейният глицерин е стабилизатор, емулгатор, разтворител за лекарства. Той удължава срокът на годност. За медицинската промишленост се използва само най-висококачествен глицерин. 

Като хранителна добавка глицеринът е под индекс Е 422. Той е напълно безопасен. Подобрява свойствата, вкуса и външния вид на храните. Международното му название е Glycerol. Отнася се към категорията на сгъстителите, стабилизаторите и емулгаторите.

Дестилираният глицерин задържа влагата в тестени и сладкарски изделия. Предотвратява изсъхването и втвърдяването на мармалади, суфлета и др. Влага се в дражета. Сгъстител и емулгатор е в меки десерти от типа на Баунти, където заменя част от мазнините. В какаовата маса за производство на шоколад осигурява равномерност и еднородност на масата, защитава от разслояване на компонентите. При спиртните напитки се ползва за по-добри вкусови качества и придава мекота.

С какво се отличават хранителен и фармакопеен глицерин?
Хранителният глицерин е с висока степен на очистване, не под 99,5% по американските норми и не под 99,7% – по европейските. Примеси не се допускат.

Фармакопейният или аптечен глицерин има различни качества. За медицински цели вътрешно и за инжекции се използва най-високо очистен дестилиран препарат. За външна употреба в козметиката се допуска глицерин с примеси на желязо или хлорид. Това винаги е указано на опаковката. 

Химична формула
C3H5(OН)3 

Химични свойства
Глицерин е хидроскопичен. Добре се смесва с вода и етанол. Абсолютно чистият глицерин се втвърдява на +18oС, но е изключително сложно да се постигне твърд вид. Температура на топене и кипене – съответно  18oС и 290oС.

Физични свойства
Безцветна, гъста, сиропообразна течност, сладка на вкус, без аромат. 

Получаване на фармакопеен глицерин. Производство
Най-старият начин за производство на глицерин е чрез хидролиза на мазнини и масла. Днес се получава по синтетичен път от пропилен. Най-перспективният способ е окисляване на пропилена с кислород от въздуха в присъствието на катализатор и при висока t0 = 370.

"Химснаб-Химически продукти" ООД  предлага фармакопеен глицерин на изгодна цена според количеството. Изпрати запитване!