ЖЕЛЕЗЕН СУЛФАТ / ЗЕЛЕН КАМЪК от Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив
Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив - Доверете се на опита!

ЖЕЛЕЗЕН СУЛФАТ / ЗЕЛЕН КАМЪК - ПРОМИШЛЕНИ ХИМИКАЛИ

ЖЕЛЕЗЕН СУЛФАТ / ЗЕЛЕН КАМЪК
Код на продукта: ЖЕЛЕЗЕН СУЛФАТ / ЗЕЛЕН КАМЪК
Наличност: В наличност

Железният сулфат или феросулфатът (FeSO4) е по-добре познат като „зелен камък“ една от солите на желязото със сярната киселина.  Хидратната форма се използва в медицината за лечение на железен дефицит (анемия), както и при някои индустриални приложения. Синьо-зеленият хептахидрат е най-често срещаната форма на железния сулфат, известна още от древността. Всички железни сулфати се разтварят във вода. Тривиалното наименование на железния сулфат хептахидрат е зелен камък и се използва много в земеделието и овощарството. Името камък датира от времето, когато медният сулфат става известен като син камък – по аналогия железният и цинковият сулфат стават известни като зелен камък и бял камък, респективно. 

 

Той е в списъка на основните и най-важни медикаменти на Световната здравна организация.
 

Индустриално, железният сулфат се използва главно като прекурсор на други железни съединения. Той е редуциращ агент и като такъв е използван за редуцирането на хроматите в цимента и водата до по-малко токсичните съединения на Cr3+, както и при отстраняването на фосфатите във водата. Железният сулфат се използва в текстилната промишленост като фиксатор при боядисването на кожи. 

 

Заедно с други съединения на желязото, феросулфатът се използва при лечението и профилактиката на болести като анемията. Запекът е честа и неприятна нежелана реакция, свързана с прилагането на перорални добавки и лекарства, съдържащи железни съединения. 
Железният сулфат се продава като железен сулфат хептахидрат, който се използва за понижаване на рН в почвите (при силно алкална почва), така че растенията да могат да извличат хранителните вещества от почвата.

 

В градинарството има много приложения като едно е за лечение на желязна хлороза. Въпреки че не е бързодействащ като железния етилендинитрилотетраацетат (ЕДТА), ефектите от железния сулфат са далеч по-дълготрайни. Може да бъде смесен с компост и вкопан в почвата, за да се създаде запас, траещ до няколко години. Използва се и при омекотяването на тревата и в препаратите против мъх.

 

Друго интересно приложение е добавянето на железен сулфат към охлаждащата вода, която тече през месинговите тръби на турбините, за да се образува защитно покритие, устойчиво на корозия. 

 

Използва се при утаяването на елементарно злато от разтвори, съдържащи златен хлорид (най-често това е злато, разтворено в царска вода).